Att tänka på när du ser länkar och annonser kopplade till spelbolag • Rekraketer
Annons
Artikel

Att tänka på när du ser länkar och annonser kopplade till spelbolag

Rekraketer har en nolltolerans mot annonsering från spelbolag. I den här artikeln kan du läsa mer om ställningstagandet samt ta del av information om vad du bör tänka på när det kommer till spelbolags- och bonuslänkar på andra webbplatser.

6 november 2019
Annons

Rekraketer innehåller annonser. Men nolltolerans gäller mot spelbolagsannonsering. Den här webbplatsen kommer därmed aldrig att innehålla annonser från eller kopplade till spelbolag. Nedan försöker jag att beskriva dels hur spelbolags- och bonuslänkar fungerar generellt sett. Dels varför Rekraketer har just en nolltolerans mot annonsering från spelbolag.

Affiliatelänkar från spelbolag
Upplägg kan givetvis variera. Vissa affiliatesamarbeten kan bestå av att den som länkar till ett spelbolag endast får en summa bestående av provision eller fast pris om någon skapar ett konto hos ett spelbolag.

Men någonting som åtminstone förekommer i viss utsträckning är att den som länkar till ett spelbolag även får en procentuell del av alla dina spel (insatserna) som du förlorar. Det om du följer länken, registrerar dig och börjar att spela. Ha det här i åtanke nästa gång du till exempel ser speltips med höga odds. Tror tipsaren verkligen på spelet eller är det en beskärd del av din potentiella förlust som lockar?

Sund skepsis är att föredra när du stöter på webbplatser som prånglar ut unika (nåja) erbjudanden och skarpa registreringslänkar för olika spelbolag. Kan de förklara för dig hur just deras affiliatesamarbete fungerar, vilka provisioner och betalningar de får och på vilket sätt de får dem? Ställ frågan och be om transparens.

Rekraketers ståndpunkt
Jag vill vara oberoende när det kommer till spelbolag. Den enda information som du får på webbplatsen kopplad till spelbolag är i varje speltips där jag anger var jag har lagt det aktuella spelet (utan länk vidare) samt i eventuella nyheter som rör bransch och omvärld.

Affiliatelänkar är inte någonting jag kategoriskt är emot. Faktum är webbplatsen innehåller just affiliatelänkar för icke-medlemmar inom de märkta annonsytorna. Men det finns en problematik gällande affiliatelänkar kopplade till spelbolag som gör att det inte känns rätt i magen att använda sig av dem.

Jag vill inte tjäna pengar på att du går med förlust. Jag vill inte premiera ett visst spelbolag för att få ersättning. Rätt hanterat kan bonuserbjudanden leda till en fin skjuts för din spelkassa. Men utifrån alla skräckhistorier jag hör känns det återigen fel i magen att lotsa besökare (läs dig) till någonting som är så starkt förknippat med virriga villkor, uttagsproblem och paragrafryttande.


Publicerad: 6 november 2019 klockan 19:23

Dela vidare!

Kommentera nedan!


Artikel

”De märkligaste övertrampen har vi sett hos giganterna”

I början av 2019 började en ny svensk spellag att gälla med syfte att strama upp spelbranschen. Men hur har det gått hittills? Rekraketer har tagit Magnus Rydeving från kunskaps- och utbildningsföretaget Spelnykter på pulsen.

13 mars 2020
Annons

Den nya spellagen har skärpt reglerna kring hur spelbolagen får agera på den svenska marknaden. Enligt lagen måste bland annat aktörer som tillhandahåller tjänster för spel och betting inneha en svensk spellicens. Samtidigt gäller krav på måttfullhet vid marknadsföring.

Nu har det gått omkring ett år sedan spellagen rullades ut. Magnus Rydeving, som arbetar på kunskaps- och utbildningsföretaget Spelnykter, följer spelmarknaden nära och är en etablerad röst i debatten om ansvar och konsumentskydd kopplat till spel och betting. Han vill att spelbolagen tar sig en titt i spegeln.

– Trots att den nya spellagen stramat upp branschen gör de flesta spelbolag ingenting om de absolut inte måste. Det finns ännu ingen praxis kring det i lagen som kallas omsorgsplikt och tillsynen runt det har knappt påbörjats. Det duger inte, säger han och fortsätter:

– Spelbolagen tänjer och utmanar lagstiftningen i många fall i stället för att försöka tolka den utifrån ett perspektiv av konsumentskydd. De värsta exemplen hittar vi bland de stora operatörerna. De mindre vågar inte chansa eftersom de inte har råd med böterna. De största och märkligaste övertrampen har vi alltså sett hos giganterna.

Foto: Unsplash

Magnus ser flera förbättringsområden. Han anser att självreglering inte är branschens starkaste gren och att det därför måste till en mycket tydligare praxis om vad som gäller. Det för att minimera antalet fria tolkningar som görs.

– Vissa bolag står för helt galna gränsdragningar. Lagen säger att en licenshavare ska skydda spelare mot överdrivet spelande och hjälpa dem att minska sitt spelande ”när det finns anledning till det”. Det krävs alltså att spelbolagen själva funderar på just när det finns anledning. Spelinspektionen kräver vilja, förmåga och kompetens för att följa lagen. Kunskapen finns nog många gånger, men viljan saknas. Anledningen är enkel. En stor del av lönsamheten kommer från individer med olika grad av spelproblem. Sedan måste det till mycket tuffare tag för att hålla olicensierade bolag borta från Sverige.

Magnus upplever samtidigt att problematiken kopplad till spel och betting är betydligt mer belyst nu än för omkring tio-femton år sedan. Bland annat har spelberoende fått ett större utrymme i debatten.

– Det har hänt mycket bra saker. Jag tänker på förändringen av socialtjänstlagen och inte minst omregleringen. Intresset runt den statliga spelutredningen, propositionen och så småningom den nya spellagen har varit stort. Oproportionerligt mycket handlade möjligen om reklamfrågan. En viktig fråga, men den tog mycket utrymme från andra, kanske viktigare frågor. Som till exempel omsorgsplikten. Men nu tror jag det kommer en ny våg med fokus på regelefterlevnad, sanktionsbeslut och att utveckla just omsorgsplikten.

Rekraketer är en av många aktörer som levererar speltips och rekar till spelare. Även där ser Magnus att det borde finnas givna förhållningsregler.

– Jag förutsätter att ni inte länkar till eller främjar spel på bolag som inte har svensk licens. Om man får ersättning från spelbolaget och anses vara en affilliate så har ju spelbolaget ett ansvar över vad ni kommunicerar. Jag skulle helst se att man reglerar även denna marknad med en B2B-licens. Jag förutsätter också att aktörer som Rekraketer och andra informerar om spelproblem och länkar vidare till exempelvis Stödlinjen och Spelpaus.

Enligt Folkhälsomyndigheten har omkring 340 000 personer i Sverige någon grad av spelberoende. Något som motsvarar mer än 4 procent av den vuxna befolkningen. Genom sitt arbete på Spelnykter erbjuder Magnus, som själv varit spelberoende, bland annat motiverande samtal och individuell coachning. Men han vill även lyfta fram andra organisationer som det går att vända sig till om du upplever att du själv, eller någon i din närhet, har problem med spel och betting.

– Man kan ringa, chatta med eller maila till Stödlinjen. De är proffsiga och man blir alltid bemött med lyhördhet och respekt. De har också rådgivare som talar flera språk och man kan få hjälp med tolk. Man kan även kontakta någon av de självhjälpsgrupper som finns på flera håll i landet eller besöka socialtjänsten i sin hemkommun. De har faktiskt numera ett ansvar över att samordna det individuella behovet av behandling av spelproblem för sina kommuninvånare.


Publicerad: 13 mars 2020 klockan 14:22

Dela vidare!

Kommentera nedan!


Artikel

Se till att hålla full koll på sportens värld med hjälp av FlashScore

Det finns flera olika appar för att följa sportresultat. Men det är bara en som är störst och mest populär i Sverige. Nämligen FlashScore som även Rekraketer rekommenderar.

21 november 2019
Annons

Alla som spelar vet vikten av att kunna hålla koll på matcher och resultat. Framför allt live. FlashScore är enligt Rekraketer och många andra bäst på livescore. FlashScore är helt gratis att använda och appen, som fungerar till Android, iOS och KaiOS, utvecklas och förfinas kontinuerligt och fler och fler användare världen över ansluter sig. Enbart i Sverige använder omkring 200 000 personer FlashScore dagligen.

Om du gillar sport och bara inte kan få nog av matcher och resultat så kommer du att gilla vad FlashScore-appen kan göra. Med några få enkla klick kan du följa spelscheman, tabeller, historik, skytteligor, liveinformation och sportresultat i mobilen. Appen bevakar över 30 stycken sporter och tusentals ligor, turneringar och event. Du får med andra ord en hel värld av sport direkt i din mobil eller surfplatta.

Kanske har du ett favoritlag i fotboll eller hockey, eller kanske i båda sporterna? Kanske är du intresserad av vintersport och svenska skidåkare? Oavsett hur många favoritlag du har eller favoritidrottare som du gärna följer så samlar du enkelt all sportbevakning i FlashScore-appen. Genom att favoritmarkera och lägga till dina lag och idrottare till funktionen ”Mina lag” och ”Mina matcher” får du notiser direkt i mobilen eller surfplattan varje gång det vankas tävling, match eller när ett lopp startar. Du ställer enkelt in vilken typ av notiser du vill i appens inställningar.

Har du inte blivit övertygad om att FlashScore är något för dig? Föreställ dig då att du sitter på världens tråkigaste söndagsmiddag med släkten. Du vet att det samtidigt spelas säsongens match i Premier League och ditt favoritlag (kanske Liverpool?) är ett av lagen. Att titta på matchen är omöjligt vid middagsbordet. Men med FlashScore i mobilen eller i din smartwatch kan du ändå följa matchen med livescore, statistik, livekommentarer och mycket mer.

Aktiverar du funktionen för röststyrning kan du få notiserna upplästa. En funktion som kanske inte är lika lämpad på släktmiddagen, men väl i bilen eller i andra sammanhang där det inte passar att du tar upp mobilen stup i kvarten.

Känner du dig sugen på att upptäcka FlashScore nu? Appen finns där du laddar hem appar. Du kan även ladda ner appen via FlashScores hemsida.


Publicerad: 21 november 2019 klockan 10:15

Dela vidare!

Kommentera nedan!


Artikel

Hjälp och självhjälp när ditt spelande blir till ett problem

Spel ska vara en underhållande krydda. Men samtidigt kan spelandet leda till beroende och missbruk. I den här artikeln hittar du hjälp, stöd och vägledning om du, eller någon du känner, har spelproblem.

3 maj 2019
Annons

Här på Rekraketer levereras speltips som uppmuntrar till spelande. Jag känner därmed ett ansvar över att göra dig medveten om de risker som finns med att spela. I den här artikeln kan du dels läsa om vanliga tecken på spelproblem, dels om vad du kan göra själv och vilka organisationer du kan vända dig till om du upplever att spelandet i någon form har gått för långt.

Tecken på spelproblem
Du kanske lägger mer tid på spelande än du egentligen skulle vilja. Du kanske ljuger om ditt spelande för familj, vänner och kollegor. Kanske spelar du för mer pengar än vad du egentligen har råd med. Och kanske upplever du ångest i samband med du spelar eller efteråt.

Vad du själv kan göra
Hos de flesta spelbolagen kan du stänga av dig själv eller sätta en begränsning för hur mycket pengar du kan sätta in. Du kan även se till att strypa din tillgång till pengar. Det genom att låta en anhörig ta hand om din ekonomi. Om du har spelproblem kan du kontakta din kommun eller ditt landsting. Du kan ha rätt till vård.

Foto: Stödlinjen

Organisationer att vända sig till
I Sverige finns ett flertal organisationer som du kan vända dig till om du, eller någon du känner, har spelproblem. Stödlinjen erbjuder anonym och kostnadsfri rådgivning till spelare och anhöriga och är tillgänglig oavsett var i Sverige du bor. Sluta spela drivs av föreningen Life Change och vill hjälpa spelmissbrukare att vända på sina liv. Spelberoendes Riksförbund verkar för att förebygga och avhjälpa spelberoende. Alla tre organisationerna ser till att ge dig stöd, hjälp och vägledning.


Publicerad: 3 maj 2019 klockan 19:12

Dela vidare!

Kommentera nedan!


Artikel

Så här fungerar den helt nya spellagen i Sverige

I början av 2019 började nya regler för spel och kasinon i Sverige att gälla. I den här artikeln reder Rekraketer ut vad lagen och de nya reglerna egentligen innebär.

11 januari 2019
Annons

Den nya spellagen har inneburit en rad förändringar. Bland annat har Lotteriinspektionen bytt namn till Spelmyndigheten. Dessutom har reglerna för marknadsföring från spelbolagen förändrats jämfört med tidigare. För spelbolag som bryter mot reglerna kan höga böter vänta. Nedan listas några av förändringarna i korthet.

Bolagen behöver tillstånd
Den nya lagen innebär att alla spelbolag som vill erbjuda sina tjänster till svenska spelare måste ansöka om en licens och förbinda sig att betala en skatt på sitt spelnetto i Sverige. Men spelbolagen kan fortfarande vara registrerade på till exempel Malta och bedriva verksamheten där.

Bonusar begränsas
Tidigare har spelbolagen kunnat gödsla med bonusar och kampanjer. Framför allt för att få tillbaka inaktiva spelare. Men spelbolagen får efter att den nya lagen har vunnit kraft bara locka in en spelare genom bonusar en gång per licens. Och det spelar ingen roll hur många webbplatser som ingår i bolaget.

Spelpaus introduceras
Spelinspektionen har tagit fram ett spärregister för spelmissbrukare där spelare skälva kan välja att stänga av sig från allt licensierat spel som kräver registrering. Den nya lagen innebär att spelbolag måste kolla alla nya spelare och se om de finns med i registret. En spärrad spelare ska inte kunna få direktreklam skickad till sig.

Marknadsföringen ses över
Lagen syftar även till att se över och komma åt spelbolagens marknadsföring vad gäller utformning och budskap. Där kommer regler om måttfullhet in. Samtidigt finns det ingenting som säger att mängden reklam kommer att minska. Men såväl Spelinspektionen som Konsumentverket har i och med den nya lagen fått bättre verktyg. Värt att nämna är att spelbolagen nu får marknadsföra sig genom sociala medier som Facebook och Instagram. Det var inte tillåtet tidigare.

Spelinspektionen är den myndighet som ska säkerställa att den svenska spelmarknaden är laglig, säker och tillförlitlig. Besök deras webbplats för att ta del av mer information kring den nya spellagen och vilka regler som nu gäller.


Publicerad: 11 januari 2019 klockan 12:42

Dela vidare!

Kommentera nedan!