Kroatien vs England • Rekraketer
Annons
Speltips
Nations League

Kroatien vs England

Kroatien går in i en ny fas utan sin stjärnanfallare och förstemålvakt. England vill revanschera sig efter den tunga förlusten i fotbolls-VM.

Avspark: 12 okt 00.00
Annons

Kroatien överraskade under fotbolls-VM i somras och tog sig ända fram till en final mot Frankrike. Men väl där tog det stopp för kroaterna som fick nöja sig med en silverpeng. Nu står landslaget inför ett mindre generationsskifte och behöver bygga om delar av truppen för att ta sikte på fotbolls-EM om två år. England slutade på en fjärdeplats i fotbolls-VM efter att ha åkt mot just Kroatien i semifinalen. Ett revanschsuget landslag vill nu slå tillbaka mot sina banemän och samtidigt ta rygg på gruppledande Spanien. Både Kroatien och England står på noll poäng i gruppen och behöver en seger.

Hemmalag

Kroatien krånglade sig fram i fotbolls-VM via övertidsmål och straffavgörande. Laget slet onekligen hårt för den finalplats som de till slut nådde. Men efter den svidande förlusten mot Frankrike (2-4) har det gått tyngre för kroaterna som bland annat åkte på en riktig stjärnsmäll mot Spanien (0-6) i den senaste omgången i Nations League. Inför matchen mot England brottas förbundskaptenen Zlatko Dalic med en rad skadebekymmer. Kvartetten Lovre Kalinic, Sime Vrsaljko, Marcelo Brozovic och Borna Barisic missar mötet. Dessutom har två av förgrundsfigurerna i VM-truppen tackat för sig vad gäller landslaget. Det handlar om målvakten Danijel Subasic och stjärnanfallaren Mario Mandzukic.

Fem senaste matcherna

Bortalag

England överträffade förväntningarna under sommarens fotbolls-VM och marscherade fram genom slutspelet. Men i semifinalen mot Kroatien tog det stopp efter ett kroatiskt mål på övertid. Nu vill engelsmännen (som även förlorade bronsmatchen mot Belgien) resa sig ur askan och peka ut vägen fram till ett fotbolls-EM där laget förhoppningsvis når ännu högre höjder. Förbundskaptenen Gareth Southgate får klara sig utan skadade Luke Shaw, James Tarkowski, Danny Rose och Alex McCarthy i mötet med kroaterna. Sedan tidigare är även duon Jesse Lingard och Dele Alli borträknade på grund av skador. Men ett glatt besked för Southate är att explosive anfallsvapnet Raheem Sterling är tillbaka efter sin skadefrånvaro. Dessutom är spännande talangen Jadon Sancho från Borussia Dortmund uttagen i truppen.

Fem senaste matcherna

Statistik

De sju senaste matcherna mellan Kroatien och England har slutat med minst två mål gjorda totalt. I det senaste mötet lagen emellan i semifinalen i fotbolls-VM blev det 1-1 under ordinarie speltid.

Kroatien snittade totalt 3.29 mål per match under fotbolls-VM i somras.

England släppte in mål i 6 av 7 matcher i fotbolls-VM.

Kroatien har gjort mål i 9 av de 10 senaste landskamperna.

För England låg snittet totalt på 2.85 mål per match under fotbolls-VM.

Speltips

Kroatien och England bjöd på ett flertal målrika matcher under fotbolls-VM. Två landslag med finstämda offensiver ställs mot varandra i en duell som kommer att peka ut riktningen för lagens respektive öde i gruppspelet. Sett till historiken lagen emellan får vi leta oss ända tillbaka till mitten av 90-talet för att hitta en match som slutade med färre mål än två gjorda. Dessutom har kroaterna en hel del frågetecken i ett till viss del orutinerat försvar. En av målvakterna i truppen har endast gjort en landskamp sedan tidigare. Övriga två burväktare har aldrig (!) stått i mål i landslaget. Att skadade duon Barisic och Vrsaljko saknas försvarar även fyrbackslinjen. Något som kan öppna upp för ett offensivt lutat England med vasse målskytten Harry Kane i spetsen. Allting talar för en sevärd kraftmätning där båda lagen kommer att gå för tre poäng med tanke på resultatet i den senaste omgången i Nations League. Kroaterna vill hitta tillbaka till vinnarformen. England söker revansch efter semifinalförlusten för några månader sedan. Därför spelas att det blir över två mål totalt i matchen på Rujevicastadion. I händelse av att det blir just exakt två mål gjorda får vi hela insatsen tillbaka.

Djävulens advokat

Kroatien och England har en tradition av att bjuda upp till dans när de möts. Spelad mållina går mer eller mindre in i varenda match som nationerna spelat mot varandra sett till de tjugofem senaste åren. Men kroaterna står onekligen med ena foten i ett generationsskifte. Att viktiga duon Danijel Subasic och Mario Mandzukic lagt landslagsskorna på hyllan betyder att förbundskapten Dalic behöver leta fram nya lösningar för att få en fungerande startelva. Efter missräkningen mot Spanien senast (0-6) finns en risk att kroaterna stänger igen matchen och riskminimerar i stället för att kliva på framåt och öppna upp spelet. Någonting som kan få den på förhand underhållande och böljande tillställningen att mest bli ett kärvt ställningskrig. Dessutom har England bara mäktat med två mål framåt på de två senaste matcherna.


Publicerad: 12 oktober 2018 klockan 10:27

Speltipset
Tips
Ö 2.0
Avspark
12 okt 20.45
Resultat
Förlust
Spelbolag
Bet365
Insats
2 000 kr

1.72

Odds

Plusmeny
Volendam vs Almere City
2 (AH 0.0)1 500 kr1.85

Dela vidare!

Kommentera nedan!